1. august skal det på en minnerik og høytidelig måte markeres at det er 100 år siden Vensmoen ble offisielt åpnet.

Dagen har et program for folk i alle aldre, og inneholder både alvor og fest. Det er mange som bidrar for at dette skal bli en flott dag.

Barnehageunger starter dagen med en egen markering der utstilling av barnetegninger, planting av et tre, bursdagssang og eggedosis hører med.

Det vil bli flere anledninger til guidede historiske vandringer både ute og inne.

Harald Åsheim og Dagfinn Olsen vil holde foredrag med titler som henholdsvis «Tuberkulosen i et historisk perspektiv» og «Vensmoen i reformtida».

«Vensmoen-kaka», - en svær kake på over 2,5 meter formet som hovedbygget, bakt for anledningen av tidligere kokker ved Vensmoen Ola Lerhaugen og Einar Dale tas hull på klokken 12, og serveres i kantina. Øvrig servering er det Røkland blandakor som har ansvar for, og det vil bli gode muligheter til å sette seg ned med en god kopp kaffe og en matbit.

Under samlingen på Storsalen vil det bli taler, hilsener, musikk og presentasjon av Vensmoen museum. Deretter blir det korsang på trappa til Hovedbygningen av et sammensatt kor av korsangere i bygda.  Så skal alle gå i parade rundt Hovedbygningen med musikere fra Rognan Hornorkester i spissen, for så å ende opp i Lifoten der Saltdal fotoklubb fotograferer forsamlingen på samme sted som fotograf Helgesen gjorde for 100 år siden.   

Etter den offisiell åpning av Vensmoen museum med snorklipping og overlevering av nøkler skjer vil publikum bli tatt med på en runde i utstillingen.

Det er mange som gjennom flere år har gjort en stor innsats for etableringen av museet, og det er mange involverte for at dette skal bli en minnerik dag. Bygdefolket og andre fra fjern og nær ønskes velkommen til å ta del i markeringen.

 

Velkommen!

Fra innvielsen 1. august 1917.

Hovedbygningen ca. 1920.

Programmet finner du nedenfor: