Årets 17.mai vil nok ble en nasjonaldag som går inn i historiebøkene. Koronapandemien sørger for at vi for første gang siden krigen ikke kan feire nasjonaldagen slik vi er vant med. Når vi ikke kan samles på kirkebakken, skoleplassen, i gata og på ungdomshuset må vi alle finne vår måte å feire dagen på. Uansett om dagen feires sammen med nær familie, venner, kafébesøk, skitur alene i fjellet eller båttur på fjorden blir den spesiell. 

17.mai-komiteen har ikke lagt opp til at mange skal møtes, fordi det vil gi utfordringer med å overholde smittevernreglene. Vi oppfordrer til feiring heime og i nærmiljøet, og det ligger derfor an til at dette blir «tidenes heime-17.mai». Pynt hus, hager, balkonger, og ikke minst dere selv og kos dere med is, pølser, kaker og brus. Gå gjerne en spasertur og ønsk dem du møter «gratulerer med dagen». Og klokka ett skal vi alle synge nasjonalsangen sammen uansett hvor vi er og med hvem vi er i lag med.

17.mai kalles jo ofte for «barnas dag», så ha et spesielt fokus på å gjøre dagen minnerik for dem. Arranger «leker for barn» i hagen eller i stua, - potetløp, sekkeløp, eggeløp, svampekasting, trillebårløp, ball i bøtte, kast pil på ballong ... Det er mye artig å finne på, og flere ideer og forklaringer på hvordan lekene kan arrangeres finnes på nettet. Inviter gjerne naboen til å bli med.

Rognan Hornorkester får en lang dag med mange spilleoppdrag på mange steder i bygda. Innbyggerne oppfordres til å stå på trappa, terrassen, i egen innkjørsel og langs veien når korpset kommer marsjerende forbi. Og der korpset skal stå i ro å spille vil vi minne om at man ikke skal stimle tett sammen rundt korpset og at man må holde avstand til hverandre, - minst en meter.

 

Det vil bli opprettet en egen Facebook-side for «17.mai 2020 i Saltdal».

På denne siden oppfordres innbyggere og besøkende i Saltdal til å dele bilder og filmer fra feiring av årets 17.mai i bygda vår. Siden vil være åpen for nye innlegg fram til 31.mai.

Nasjonalbiblioteket har fått i oppdrag fra Kulturdepartementet å bevare de digitale minnene fra årets 17. mai-feiring, så denne Facebook-siden vil bli formidlet til dem. Materialet blir bevart for ettertiden, til bruk for forskning og dokumentasjon.

 

Med oppfordring om å vise hensyn og omsorg for hverandre ønskes alle en god 17.mai!

 

17 mai