Til startsiden
Saltdal nasjonalparkkommune

Norges Geologiske Undersøkelse melder om planlagte målinger med GPR i uke 37-39, i Saltdalen

Norges geologiske undersøkelse varsler om planlagte målinger med 'Ground Penetrating Radar' (GPR) i Saltdalen, uke 37-39 2021.

NGU (Norges geologiske undersøkelse -www.ngu.no) utfører i fortiden kvartærgeologisk kartlegging (løsmassekartlegging) i store områder av Saltdalen. Den kvartærgeologiske kartleggingen har til formål å gi et generelt overblikk over geologien i dalen og gir også informasjon om dens tusenårige landskapsutvikling. De resulterende kartprodukter som etter hvert legges på NGUs karttjenester på nett, kan etterfølgende brukes til alt som har med naturgrunnlaget å gjøre, for eksempel skredfarevurderinger. Denne typen kartlegging finansieres av staten gjennom NGU og NVE.

Det meste av kartlegging utføres av geologer til fots over flere feltsesonger. I områder der det er behov for ekstra informasjon utføres det tilleggsundersøkelser. Derfor vil det bli utført målinger med en såkalt georadar (Ground Penetrating Radar, GPR) i utvalgte deler av Saltdalen mellom Røkland og fjorden i siste halvdel av september i 2021 (se kart - https://tinyurl.com/b7uuxzxz Lenke til et annet nettsted..). Det ble utført noen målinger i 2020 der flere grunneiere ble kontaktet. Målinger vi ikke rekker i 2021 vil muligens bli tatt i 2022.

GPR målingene består i at en person (geofysiker) trekker GPR utstyret bortover bakken (se bilder- https://tinyurl.com/b7uuxzxz Lenke til et annet nettsted..) mens det sendes radarsignaler ned i bakken som reflekteres og mottas av det samme utstyret. Målingene vil skje til fots på vei, sti og mark og i skog. Bil, jakke og utstyr er tydelig merket med NGU logo. Utstyret gjør ikke noe inngrep i bakken. Geofysikeren vil ikke tråkke på dyrkamark eller forstyrre dyr og vil stenge evt gjerder etter seg. Det kan ligge en tynn ‘sytråd’ på bakken etter målingene, men den er biologisk nedbrytelig. Det vil bli varsling om målingene via sms og epost til grunneierne og reinbeitedistrikt kontakt.

 

Det vil også blitt tatt kjerneprøver fra noen av myrene. Dette gjøres ved at et par personer presser et rør noen meter ned og tar opp en myr-prøve som er 10 cm i diameter. Dette materialet brukes primært til datering.

 

Gjerne ta kontakt hvis det er spørsmål eller opplysninger.

 

Med vennlig hilsen

Louise Hansen, kvartærgeolog

Louise.Hansen@ngu.no

mob. 90 72 5014)

Norges geologisk undersøkelse

www.ngu.no Lenke til et annet nettsted.

Sist oppdatert

Fant du det du var på jakt etter?