Hvordan gjennomføres registreringen?

Registreringen er utvendig og visuell og vil gjennomføres raskt. Det tas 3-5 eksteriørbilder av byggenes fasader. Det er ikke forutsatt at registrator skal snakke med huseier. Dersom registrator har behov for å gå inn på privat grunn, vil vedkommende ringe på og identifiserer seg når han/hun kommer. Det skal registreres ca. 390 objekter i Saltdal, og vi ber om forståelse for at det vil være praktisk umulig å skulle gjøre avtaler med alle eiere på forhånd.

Hva betyr dette for huseier?

Registreringen vil ikke få noen konsekvenser for huseier. Vi skal ikke vurdere verneverdi eller spørsmål knyttet til kommunal byggesaksbehandling, eiendomstaksering eller lignende.

 

Hvem registrerer?

Asplan Viak utfører registreringsjobben i Saltdal. Firmaet er et av Norges største, rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer. Registratorene bærer gule vester merket “Kulturminneregistrering”. Huseierne blir varslet gjennom annonse i lokalpressen og informasjon på kommunens hjemmeside. 

 

Ved spørsmål, kontakt:

Harald Tallaksen, Asplan Viak: harald.tallaksen@aplanviak.no

Ståle Arfeldt Bergås, Riksantikvaren: staale.arfeldt.bergaas@ra.no

 

* SEFRAK-registeret er Riksantikvarens landsdekkende register over nærmere 500 000 bygninger eldre enn 1900, samt yngre bygninger i nordlige områder. SEFRAK-registeret gir ikke automatisk vernestatus eller restriksjoner på hva som kan gjøres med bygningen.