Koronasmitten er nå mer utbredt i Saltdal enn noen gang tidligere i pandemien. Dette er en forventet utvikling, ettersom samfunnet nå åpner opp, samtidig som smitten er sterkt økende i hele landet.

Heldigvis er mange vaksinert med to eller tre vaksinedoser og de aller fleste smittede får kortvarige og milde sykdomsforløp. Men skoler, barnehager og arbeidsplasser blir berørt når folk blir smittet og må i isolasjon i 6 døgn. Viktige samfunnsfunksjoner trues når mange er syke samtidig.

Det er nå kommet ny anbefaling om hvem som skal ta PCR test. De som har 3 vaksinedoser, eller de som har fått to doser og deretter vært smittet av covid-19 i løpet av de siste 3 månedene trenger ikke å få bekreftet resultatet av selvtest med en PCR test.  Antallet positive PCR-tester gir derfor ikke et riktig bilde av smitteutbredelsen. Etter hvert vil vi gå over til ukentlig å rapportere hvor mange positive selvtester som er registrert i vårt selvrapporteringssystem.

For å forsøke å bremse utviklingen slik at ikke for mange blir syke på én gang, har kommunestyret vedtatt å innføre «gult nivå» i grunnskoler og barnehager fra 25.01.22 og i to uker. Dette vil redusere kontakten mellom smittede, slik at smitten øker langsommere enn den ellers ville ha gjort. I tillegg er det innført jevnlig testing av ansatte og elever i alle skolene samt ansatte i barnehager. Dette vil bidra til at smittede personer ikke går på skolen eller i barnehagen.  

Fra 26.01.2022 kan innbyggere i Saltdal bestille selvtest via selvtest@saltdal.kommune.no, for deretter å hente test i matbutikkene og Circle K. Mer informasjon om dette finner du vel å gå inn på Utdeling av selvtester.

Alle som tester positivt for covid-19 med selvtest, bes om å rapportere det inn på vår selvrapporteringsløsning - https://hjemmetest.remin.no/saltdal

Dersom du tester positivt for covid-19 smitte med selvtest, må du selv passe på hvilke regler som gjelder for isolasjon. På  Helsenorge.no finnes alltid de siste oppdaterte reglene. Fastlegen vil også sende elektronisk brev gjennom Helsenorge for å informere om isolasjon, nærkontakter og hvordan man kan få helsehjelp dersom helsetilstanden forverres. Vi oppfordrer alle til å laste ned Helsenorge-appen for å få enkel tilgang til slike meldinger.

Fra 26.01.22 gjelder nye regler for nærkontakter som er husstandsmedlemmer. Hovedregelen er smittekarantene i 10 døgn, men dette kan erstattes av daglig selvtesting i karanteneperioden. Oppdaterte regler finner du på Helsenorge.

Kjell Gunnar Skodvin

Kommuneoverlege