30. april 2020

Nå skal jeg fortelle litt om hvordan vi har forberedt oss på koronaviruset i Saltdal, og hva vi må gjøre sammen.

Dette har vi gjort

Nå har vi hatt seks uker med de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid. Vi har holdt ungene borte fra skoler og barnehager. Søringer har blitt satt i karantene. På legekontoret har vi adgangskontroll, digitale pasientmøter og nesten bare øyeblikkelig hjelppasienter. Vi holder avstand og ser nesten ikke folk.

I Norge har vi vært utrulig heldige. Allerede nå har kurven over nye smittetilfeller har flatet ut. Gradvis kan vi åpne samfunnet igjen.

I Saltdal har vi gjort mange forberedelser. En lang rekke tiltak er iverksatt for å redusere smitterisiko – spesielt blant de meste sårbare. Kommunen er klar til å ta imot koronasyke pasienter, hvis det blir nødvendig. Og tenk det: Så langt har vi ikke en eneste som har testet positiv for korona. Hadde vi hatt like mye koronasmitte som i resten av landet, skulle vi hatt 7 smittede personer.  Hadde vi vært like hardt rammet som Spania, ville vi hatt 23 smittede og 2 døde.

 

Dette skal vi gjøre

Kan vi da senke skuldrene? Nei, koronaepidemien er på ingen måte avblåst. At Saltdal vil forbli koronafri sone, er temmelig usannsynlig. Her er en kurve som viser hvordan pandemien kanskje vil forløpe:

I april trengte omkring 100 koronasyke i Norge intensivbehandling. Hvis hver syk person smitter gjennomsnittlig 1,15 andre personer, vil vi mot slutten av året ha mange flere pasienter som trenger intensivbehandling enn vi hadde på det meste i april. Se på den rosa kurven.

Hvis vi «slurver» med smittetiltakene, slik at hver syk smitter gjennomsnittlig 1,5 personer, blir det virkelig krevende. På det meste vil 2.000 koronasyke trenge intensivbehandling i Norge.

Derfor blir det ikke som før. I «den nye koronanormalen» må vi leve med smitterisiko og smittevernreduserende tiltak. Vi må fortsette å holde avstand: 2 m til neste person, ikke større grupper enn 5. Vi må fortsette å vaske hendene, vi må desinfisere hender og kontaktpunkter. På legekontoret og andre steder der det er mange personer som har høyere risiko for å bli alvorlig, må vi være særlig varsomme. Vi også gjøre vårt ytterste for å beskytte helsepersonell mot å bli smittet.

Og vi skal teste flere. Så langt har vi testet litt over 50 personer i Saltdal. Innen utgangen av mai skal vi være istand til å teste drøyt 200 personer – hver uke, dersom det blir nødvendig. Det blir krevende – men et viktig instrument for raskt å forhindre ukontrollert smittespredning.

 

Dette må vi gjøre sammen

Vi har alle tatt i et tak for å redusere smittespredningen. Veien videre må vi også gå sammen. Hver og en av oss kan holde oss oppdatert på hva som er de gode tiltakene mot koronaviruset. På www.helsenorge.no  har helsemyndighetene lagt ut viktig og kvalitetssikret koronainformasjon. Smittevernveiledere for både skoler, barnehager, idrett og kultur gir oss råd om hvordan vi kan gjennomføre smittetrygge aktiviteter. I Saltdal har vi vår egen koronatelefon med nummer 905 79 993 eller corona@saltdal.kommune.no Her møter du sykepleierne Anne Kleven og Aina Ebbesen.

Vi må søke kunnskap om de gode valgene, og gjennomføre dem av omtanke for hverandre. Vi må tenke med hodet, og handle med hjertet.

 

Hva med 17. mai?

For første gang i mitt liv er jeg blitt med i 17. mai-komitéen! Kanskje kommunaldirektøren ville ha meg med som smittevernrådgiver og festbrems.

For det blir jo ikke barnetog, det blir ikke borgertog. Men selvfølgelig blir det 17. mai!!! Enda mer enn i et «vanlig» år kan vi feire at vi er utrulig heldige som bor i Norge!

Når salutten har gått på Akershus festning 17. mai kl. 13, kan vi derfor sammen stemme i Ja vi elsker - foran vår egen TV-skjerm, på vår egen balkong, i vår egen hage, sammen med noen vi er glade i. Vi kan holde avstand – men vi kan holde av hverandre.

Hipp, hipp, hipp, hurra!

 

Kjell Gunnar Skodvin, og er kommuneoverlege og smittevernlege i Saltdal.