Ikke kast matfettet ditt i vasken eller i do. Det tetter rørene – både dine egne og alle de som fører kloakk til renseanleggene.

1 av 6 av de mellom 15 og 44 år tror det går greit å helle fett i avløpsrørene, så lenge man skyller med vann etterpå.
Mer enn en fjerdedel av befolkningen tror matrester brytes ned, og at det derfor er greit å kaste det i toalettet.
45 prosent mener det er greit å kaste annet enn dopapir i toalettet.
94 prosent av befolkningen mener de har et bevisst forhold til hva de kan eller ikke kan kaste i toalettet.
70 prosent nordmenn mener at fett og søppel i avløpet er en miljøtrussel i Norge.

Slik kaster du fettet

Fettrester i stekepannen
Ha alltid som regel at du skal tørke ut fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Det gjør det mye enklere å rengjøre stekepannen. Du slipper også grisete oppvaskkum etterpå. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall (eller restavfall).

Ribbefett
Etter at du har stekt juleribba, kan du la stekebrettet med fett stå til den blir kald. Da vil fettet stivne og du kan lett skrape av fettet og putte i posen for matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker stekebrettet i oppvaskkummen. Et annet tips er å bruke stekepose når du steker ribba – da vil alt fettet samle seg i stekeposen, og det er lett og kaste den i avfallet etter at fettet har blitt kaldt. For å få sprø svor, kan du bare klippe opp stekeposen på toppen de siste minuttene av steketiden.

Pinnekjøtt
Fett i kasserollen etter koking av pinnekjøtt stiver når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i posen sammen med matavfall (eller restavfall). Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kasserollen.

Julebakst med smult, delfiafett og Flott matfett
Baking av julekaker som smultringer, fattigmann og rosettbakkels, kan gi deg en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt, og dette fettet er helt utmerket til å lage meiseboller til fuglene. Hell oppi solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips så har du alle småfuglers favoritt. Hvis du heller det i en melkekartong, og lar det stivne, så kan du skjære hull i denne og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne igjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på. Tips på hvordan du lager meiseboller, finner du på ut.no

Fårikål og supperester
Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at matrestene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Hell flytende matrester over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den i avfallet.

Glass med oliven og fetaost
Mange heller ut oljen fra glass/bokser med fetaost og oliven i vasken. Men denne oljen er kjempegod å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Hell oljen over maten og kast den tomme emballasjen i restavfall.

Frityrolje/store mengder matolje
Frityrolje kan også helles over i en melkekartong eller flaskeemballasje og kastes i restavfall. Dersom du har store mengder med matolje, kan du samle opp dette i en plastkanne og levere det til gjenvinningsstasjoner/avfallsanlegg der du bor. Her kan du se hvor du leverer fett i din kommune.

 

 

 

Det er ikke ett fett hvor du tømmer fettet

Saltdal kommune sliter med mye fett i avløpsvannet.

Dette tetter kummer, rør og renseanlegg og påfører kommunen økte kostnader.

Dette vil igjen føre til at gebyrene ut til forbruker øker.

Du som innbygger kan i verste fall oppleve at slike tilstoppinger fører til at du får tilbakeslag av avløpsvann inn i boligen din.