Bare hver 4 nordmann bruker refleks i mørket. Refleks er det beste du kan bruke for å holde deg trygg i mørket, både i by og på landevei.
Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død.

 

 

Under halvparten av voksne bruker refleks

Voksne er dårligst til å bruke refleks, og hovedårsaken er at vi glemmer å ta på refleksen. I undersøkelsen utført av TNS Kantar i 2020 sier mer enn 7 av 10 voksne at de alltid eller ofte bruker refleks. I virkeligheten er det helt annerledes. Trygg Trafikks fysiske tellinger i 2020 viser at kun 45 prosent bruker refleks. Det er en liten økning fra 2019 da bruksandelen var 41 %. På landevei er bruksandelen på 54% og i sentrumsstrøk er bruksandelen på 37%.

Barn har refleks

Heldigvis sørger omtrent alle foreldre for at barna har refleks i mørket. Barneklær har også ofte reflekser påsydd. Voksne bør bli bedre forbilder for barn og unge ved å bruke refleks i mørket.

Mange nestenulykker

Over 32 prosent av norske bilførere har opplevd nestenulykker med fotgjengere og syklister i mørket. Det viser undersøkelse utført av TNS Kantar på oppdrag for Trygg Trafikk og Fremtind høsten 2020.  Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.