Som følge av at det har vært en kraftig renteøkning i 2022 og 2023, har dette en stor innvirkning på de gebyrene der renter og avskrivninger skal dekkes av gebyrene/selvkostfond. I tillegg omfattes også selvkostområdene av den svært høye lønns- og prisveksten som har vært det siste året og som ventes videreført de nærmeste årene. Disse faktorene medfører at utgiftene innen selvkostområdene øker. For Saltdal er det innen tjenestene vann og avløp at dette gir seg størst utslag. Sammenlignet med en del andre kommuner har Saltdal kommune i større grad allerede gjort nye, grunnleggende investeringer knyttet til vann- og avløpsutbygging, og disse er finansiert med låneopptak som skal dekkes gjennom selvkost. Vann- og avløpstjenestene er derfor spesielt sensitive for renteøkninger i vår kommune.

Kommunen har i svært lang tid praktisert selvkost innen vann- og avløpstjenestene. Det innebærer at kommunen skal søke å tilpasse gebyrene til de utgiftene som er innen den enkelte tjeneste. I perioder med lavere utgifter, har gebyrene blitt redusert eller holdt nominelt uendret. I en situasjon som vi nå har fått med økende utgifter og noe lavere inntekter, vil gebyrene tilsvarende måtte økes. 

Vann og avløp essensielle tjenester som kommunen tilbyr til alle innbyggere. Disse tjenestene sikrer at vi har tilgang til rent drikkevann og en forsvarlig håndtering av avløpsvann. Ved å følge selvkostprinsippet sikrer kommunen at avgiftene for vann og avløp er basert på reelle kostnader og at de er rettferdige for brukerne av tjenestene. Dette bidrar til å opprettholde en pålitelig og effektiv tjeneste samtidig som økonomisk bærekraft opprettholdes.

Vann- og avløpsledninger, pumpestasjoner og renseanlegg krever jevnlig vedlikehold og oppgradering for å sikre pålitelig drift og overholde gjeldende lover og forskrifter. Disse oppgraderingene kan være kostbare, og økningen i avgiftene bidrar til å finansiere slike prosjekter.

For å beskytte miljøet og oppfylle strenge krav for vannkvalitet og avløpshåndtering, må kommunen følge oppdaterte forskrifter og standarder. Dette kan innebære implementering av nye teknologier og prosesser, som ofte medfører økte kostnader.

Generelle kostnadsøkninger, for eksempel energipriser, lønninger og vedlikeholdsmateriell, påvirker også driften av vann- og avløpssystemene.

Det er forståelig at økningen i kommunale avgifter kan være en belastning for mange. Vi oppfordrer å ta kontakt med kommunen dersom du har spørsmål eller bekymringer angående økningen i avgiftene.

Vi anbefaler også å lese hva Norsk Vann har skrevet om de kraftige gebyrøkningene for mer informasjon om den generelle situasjonen.

Les hva Norsk vann har skrevet om de kraftige gebyrøkningene