Bilde over Rognan og omegn
Foto: Erik Fastvold

Saltdal er en stor kommune i utstrekning (2213 km2) og med i overkant av 4.700 innbyggere sier det seg selv at det er god plass til å ta i mot besøkende og innflyttere.

Kommunen huser Nordland nasjonalparksenter som er et infosenter for fylkets mange flotte nasjonalparker. To av dem, Saltfjellet/Svartisen og Junkerdal ligger helt og delvis innenfor kommunens grenser og er hyppig besøkt i forbindelse med både jakt, fiske, bærplukking og rene naturopplevelser.

Tuesildre og fjelltopp
Foto:

Men, Saltdal har uendelig mye mer enn flott natur, en natur som strekker seg fra fjord til høyfjell.
Saltdal er en av fylkets virkelig store industrikommuner og bare på kabelfabrikken Nexans har rundt 230 personer sitt daglige virke. Oppe i dalen, et par mil sør for Rognan, finner vi Saltdalshytta som er Norges største hyttefabrikk. De har også begynt å levere hus og ansetter stadig folk.

Vi nevner også attføringsbedriften Ribo, vekstbedriften Vev-Al-Plast, Hepro som produserer tekniske hjelpemidler, entreprenørfirmaet PK Strøm, oppdrettsselskapet Edelfarm og alle de flotte butikkene i den bilfrie sentrumskjernen på Rognan.

Saltdal er kjent for å være en god kommune for innbyggere i alle livsfaser, og mange ganger kan man høre folk snakke om omsorgskommunen Saltdal. Tidligere hadde opp mot 400 personer sin jobb på Vensmoen som fram til 1992 var sentralinstitusjon for psykisk utviklingshemmede. Før den tid var det tuberkulosesanatorium, så historien med å ta vare på hverandre sitter i ryggmargen på saltdalingene.

Man forelsker seg raskt i Saltdal, og saltdalingene er et stolt folkeslag. For å si det rett ut; Vi liker å få besøk og vi liker å vise frem både det gamle og det moderne.

Kapproing
Foto:    Kapproing under Rognan -og trebåtdagan

Kommunen har et godt utbygd tilbud innen helse, skole, barnehager, idretts- og kulturliv.

Bygdas nye rockescene Slipen har siden den første konserten høsten 2010 rukket å ha over 15.000 besøkende på ulike konserter. I februar hvert år arrangeres Blåfrost-festivalen på denne scenen, og både artister, publikum og pressen er fulle av lovord. Enkelte artister har faktisk kåret Slipen til Norges tøffeste industriscene.

Blåfrostfestivalen 2011
Foto: Hoola Booking

Slipen scene er i lokalene til det gamle ærverdige skipsbyggeriet Johan Drage AS og bygget er rustet opp og tilrettelagt ved hjelp av en enorm dugnadsinnsats fra en rekke entusiaster.

Kunstgressbane, idrettshall og samfunnshuset er også et resultat av dugnadsinnsats, noe den oppvoksende generasjon får daglig glede og nytte av.

Mange vil nok huske Saltdal for krigshistorien, Blodveien, båtbygging, Trygve Hoff, Alt For Rognan, Hans Erik Dyvik Husby og Lena Kristin Ellingsen. Alt dette og mye mer finnes i ryggmargen på alle som bor i den flotte bygda vår.

Vil du bare helt enkelt besøke Saltdal som turist så anbefaler vi blant mye annet en godt opparbeidet sykkelsti, turstier langs den populære lakseelva Saltdalselva, fiske, naturopplevelser, besøk på Bygdetunet eller på Adde Zetterquist kunstgalleri.

artikkel - galleri
Foto:

Er du av det mer urbane slaget kan vi trygt anbefale noen gode butikker i det flotte Rognan sentrum som er brosteinsbelagt og bilfritt. Butikkene er klare til å ta i mot deg med god service og et bredt vareutvalg. Her parkerer du i tillegg helt gratis og trenger ikke å være redd for parkeringsvakten.

Innbyggerne bor spredt i Saltdal, men cirka halvparten bor i eller tett ved Rognan sentrum.  

Kommunen grenser mot Rana i sør, Fauske i nord, Bodø og Beiarn i vest, og den svenske kommunen Arjeplog i øst.

Velkommen skal du være, enten du bare er på besøk eller om du velger å bli en av våre nye innbyggere. Du kommer til å trives i den grønne bygda som vi liker å kalle «Mulighetenes kommune».