Det meste av kartlegging utføres av geologer til fots over flere feltsesonger. I områder der det er behov for ekstra informasjon utføres det tilleggsundersøkelser. Derfor vil det bli utført målinger med en såkalt georadar (Ground Penetrating Radar, GPR) i utvalgte deler av Saltdalen mellom Røkland og fjorden i siste halvdel av september i 2021 (se kart - https://tinyurl.com/b7uuxzxz.). Det ble utført noen målinger i 2020 der flere grunneiere ble kontaktet. Målinger vi ikke rekker i 2021 vil muligens bli tatt i 2022.

GPR målingene består i at en person (geofysiker) trekker GPR utstyret bortover bakken (se bilder- https://tinyurl.com/b7uuxzxz.) mens det sendes radarsignaler ned i bakken som reflekteres og mottas av det samme utstyret. Målingene vil skje til fots på vei, sti og mark og i skog. Bil, jakke og utstyr er tydelig merket med NGU logo. Utstyret gjør ikke noe inngrep i bakken. Geofysikeren vil ikke tråkke på dyrkamark eller forstyrre dyr og vil stenge evt gjerder etter seg. Det kan ligge en tynn ‘sytråd’ på bakken etter målingene, men den er biologisk nedbrytelig. Det vil bli varsling om målingene via sms og epost til grunneierne og reinbeitedistrikt kontakt.

 

Det vil også blitt tatt kjerneprøver fra noen av myrene. Dette gjøres ved at et par personer presser et rør noen meter ned og tar opp en myr-prøve som er 10 cm i diameter. Dette materialet brukes primært til datering.

 

Gjerne ta kontakt hvis det er spørsmål eller opplysninger.

 

Med vennlig hilsen

Louise Hansen, kvartærgeolog

Louise.Hansen@ngu.no

mob. 90 72 5014)

Norges geologisk undersøkelse

www.ngu.no