Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Bakgrunn

“Saltdal – Sammen for bærekraftig utvikling mot 2030” er et prosjekt som skal bidra til at kommunen får en mer bærekraftig økonomi. Samfunnet er i endring. Flere eldre, færre barn, levekårsutfordringer, mange flere flyktninger er noen av endringene vi møter og som har betydning for kommunens tjenester til innbyggerne. Bærekraftprosjektet skal ruste kommunen for en ny tid, og gjøre Saltdal kommune best mulig forberedt til å møte framtidas utfordringer gjennom å bruke ressursene våre på en bedre måte enn i dag.

Den tydeligste indikatoren på at kommunens ressursbruk må innrettes på en annen måte, er at driftsutgiftene har oversteget de budsjetterte inntektene i flere år, og vi må erkjenne at vi ikke kommer til å løse utfordringene på lengre sikt hvis vi ikke prioriterer ressursene våre annerledes.
Vi vet at i framtida vil det bli enda større behov for kommunale tjenester til innbyggerne. Antallet pensjonister i befolkningen vil stige betydelig mer enn andelen av befolkningen som er i arbeidsfør alder. Det påvirker kommunens inntekter i stor grad.


For å takle denne situasjonen har kommunen satt i gang programmet "Saltdal - sammen for bærekraftig utvikling mot 2030", som ble vedtatt av kommunestyret den 30. mars 2022. Prosjektets mål er å skape en økonomisk bærekraftig fremtid for kommunen. Saltdal kommune har også mottatt finansiell støtte fra Statsforvalteren i Nordland for å realisere prosjektet.


Med bakgrunn i prosjektets målsetninger er det en forutsetning at tiltak som skal vurderes har en forventet økonomisk effekt, enten ved at tiltakene reduserer kostnader eller øker inntekter.

Bærekraft 2030 skal peke på mulige:

  • Strukturelle endringer / samarbeidsformer
  • Økte inntekter
  • Besparelser
  • Endringer i tjenestenivå
     

Programstruktur - fire overordnede faser:
Fase 1: Innledende analyse
Denne fasen innebærer en kvantitativ analyse og utarbeidelse av et kunnskapsgrunnlag. Dette vil danne basisen for videre prioriteringer og strategiske beslutninger.
 

Fase 2: Etablering av fokusområder og dybdeanalyser
I denne fasen vil vi utvikle en oversikt over mulige kortsiktige og langsiktige tiltak for å øke inntekter og redusere kostnader.
 

Fase 3: Konkretisering av tiltak
Denne fasen involverer vurdering av økonomisk effekt og konsekvenser av de foreslåtte tiltakene.
 

Fase 4: Anbefaling og implementering av tiltak
Til slutt anbefaling og implementere de prioriterte tiltakene.